Trwa ładowanie...

 

Trwa zapisywanie na newsletter...

Implementacja nowej technologii wypieku pieczywa półcukierniczego z wykorzystaniem metody chłodnego rozrostu ciasta

Opis projektu

Piekarnia Warowny to firma rodzinna, która obecnie zatrudnia około stu osób i posiada sieć firmowych sklepów. Realizowany przez przedsiębiorstwo projekt polegał na wdrożeniu nowej technologii wypieku. W ramach realizacji zadania przedsiębiorstwo zakupiło nowoczesne piece oraz maszyny do produkcji wyrobów cukierniczych, wytwarzanych z zastosowaniem technologii powolnego rozrostu ciasta.

Nie można tej technologii wypieku mylić z mrożeniem produktów! Powolny rozrost ciasta odbywa się w sposób naturalny i jest zbliżony do metody stosowanej przez nasze babcie. Można więc mówić o powrocie do tradycji – tłumaczy Dariusz Warowny, właściciel piekarni. – Drożdże i inne dodatki stymulują rozrost ciasta, ale metoda, którą stosujemy ich nie potrzebuje, bo ciasto dojrzewa powoli w naturalnych warunkach. Ważna jest temperatura i czas. Oczywiście w piekarni nie jest możliwe stosowanie babcinych metod kuchennych, więc posiłkujemy się nowoczesną technologią i urządzeniami, które mają je symulować.

Nowoczesne urządzenia, o których mówi właściciel piekarni, to komory do powolnego rozrostu ciasta. Po wyrośnięciu produkty są schładzane i w takiej postaci rozwożone do firmowych sklepów, gdzie są odpiekane, zgodnie z aktualnym zapotrzebowaniem. Wypiekanie produktów na miejscu niesie za sobą szereg pozytywów: produkty dłużej utrzymują świeżość, są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Komputerowe sterowanie procesem pozwala natomiast na zachowanie powtarzalności wyrobów.   Dotacja pozwoliła nam na wprowadzenie do oferty zupełnie nowego asortymentu, a tym samym zwiększenie konkurencyjności na rynku. Przede wszystkim daliśmy klientom możliwość zakupu produktów o najwyższej jakości, a klienci to doceniają i wracają do nas. Firma zwiększyła przychody, zatrudniamy więcej osób, dynamicznie się rozwijamy. Same plusy – kończy Warowny.

Galeria

  • pieczywo

    pieczywo

  • pieczywo w formach na ciasto

    pieczywo w formach na ciasto

  • pracownik przy pracy w piekarni

    pracownik przy pracy w piekarni

Informacje szczegółowe

Beneficjent

PIEKARNIA WAROWNY SPÓŁKA CYWILNA SIWEK AGATA, WAROWNY DARIUSZ

Program

Program Operacyjny Polska Wschodnia

Fundusz

Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Całkowita wartość projektu

2 896 650,00 zł

Wkład UE

1 413 000,00 zł